Springa barfota

Har du provat att springa barfota någon gång? Många års undersökningar har indikerat att du som har återkommande problem med skador i knän, fotleder och hälar borde prova att springa regelbundet barfota. En stor anledning till att många får besvär vid mycket löpning är att stötdämpningar inte tillåter fötterna att bli starkare. Från att inte kunna springa längre en längre stund har människor plötsligt kunnat ge allt i flera kilometer bara genom att ta av sig skorna. Är det någonting du också borde prova?

Löpning är som du redan vet en av de bästa träningsformerna du kan få. Samtidigt är det den kanske mest skadebenägna av de alla, idag blir så många som 80% av alla löpare skadade varje år. Det är en ganska stor siffra. Genom att ta av dig skorna kan du låta fötterna bli naturligt starkare och på det sättet minska din skadebenägenhet.

Man kan tänka så här. Förr i världen, innan man började använda hästar frekvent, hade man inget annat val än att gå överallt. Man vandrade långa sträckor – inte sällan i flera dagar för att nå målet. Hur klarade man det? Idag låter det fullständigt otänkbart, men visst borde vi kunna springa en timme idag?

Det finns en rådande debatt som ifrågasätter hela konceptet med löparskor. Vad tycker du? Har du problem med skador? Börjar du bli less på att hela tiden behöva kämpa dig tillbaka? Då kanske du också borde prova att springa barfota med jämna mellanrum. För vissa hjälper det omedelbart medan det kan ta lite tid för andra, så ha lite tålamod. Som med alla andra träningsformer är det bra att ge det lite tid.

Det finns undersökningar som visar att löpningskadorna har ökat kraftigt sedan löparskorna började tillverkas på sjuttiotalet. Samtidigt finns det inga undersökningar innan dess, men budskapet du bör ta med dig från detta är att om du drabbas av skador och besvär när du springer regelbundet bör du prova att springa barfota. Kanske är det precis vad du behöver!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *