Vårda och skydda dina mockaskor

Mocka är ett fantastiskt fint material på både skor, jackor, väskor m.m. I likhet med läder och nubuck så bör man vårda och skydda dem och detta inte minst skorna som får ta ”mest stryk”. Vi bjuder på några enkla tips för att hålla mockaskorna riktigt fina.

För det första ska man komma ihåg att de är mycket stor skillnad på kvalité mellan de olika mockaskor som säljs på den svenska marknaden. I likhet med skinnprodukter så skiljer kvalitén relativt mycket och ju sämre kvalité det är från början desto svårare är det att behålla lyster och kvalité i längden. Redan när man köper en sko gäller det alltså att tänka långsiktigt.

Vardagsskötsel

När skon sedan används kan man använda sig av ”vardagsvård”. Köp in en tagelborste för att borsta av skorna om de blir smutsiga. Dessa borstar är mycket mjuka och skonsamma för skorna men ger ändå ett mycket bra resultat. Ta för vana att borsta av dem lite lätt efter varje dag som de används.

Skorna kan se fina ut men man ska komma ihåg att även damm på skon gör skillnad i längden. Damm och mycket små smutspartiklar tränger sig in i mockan och på lång sikt kommer det att göra att mockan ser ”sunkig” ut.

Behöver man få bort svårare smuts kan man koka upp vatten och hålla mockaskon direkt ovanför vattnet. Vattenångan gör att fibrerna kommer att lyftas upp och därmed blir det lättare att rengöra. Man kan även komplettera med att borsta med en mockaborste just för att få upp fibrerna.

Rengöring

Ett alternativ är att använda mockaschampo för hela skon. En rekommendation efter höstar och vintrar då skon varit i kontakt med en mängd smuts, salt och snö.

Om skon har fått en mindre fläck och man därmed inte känner för att behandla hela skon med ånga kan man använda sig av ett speciellt radergummi som är gjort för mocka. Genom att gnugga detta lite löst mot fläcken ”suddar” man bort fläcken.

Dam och herr

Skor i mocka finns för både män och kvinnor. När man är ute efter herrskor i mocka, kan man hitta både strikta, formella, skor och sportigare alternativ. Även om man kan behöva ta hand om dessa skor något ytterligare än andra skor, finns det inte mycket som klär bättre.

Post navigation

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *