Hålla sig i form – hur gör man?

Hålla sig i form – hur gör man?

Det finns otroligt mycket hjälp att få om man vill gå ner i vikt. Dietister, bantningspiller och drycker, dieter och snål kost hjälper dig i själva viktminskningen medan privata tränare, kosttillskott, gym och träningsklasser stöttar dig i din träning. Det är många som når sin dröm vikt med hjälp av olika preparat, hjälpmedel och personer. Att gå ner i vikt är en hård process som kräver mycket disciplin och tålamod. Den största utmaningen är dock efteråt: Att kunna hålla den nya vikten man har nått. Här måste man ändra på hela sin livsstil långsiktigt och ha koll på allt i sin vardag. Det är svårt, men inte omöjligt. Här listar vi tre områden man måste tänka på för att hålla sig i form.

Sömn – kroppens återhämtning

Vi sover alldeles för lite. I dagens samhälle har sömn blivit något sekundärt som hamnar i kläm i den stressiga vardagen. Sömn är dock kroppen tid för återhämtning och mycket viktigare än många tror. För det första vilar du dig så att du har energi för hela nästa dag. Med mer energi slipper du stress, du hinner med mer under dagen och orkar träna. För det andra händer mycket i kroppen när du sover. Gifter avlägsnas, skador repareras och matsmältningen sker. Studier visar att om man låter sin kropp få sova de timmar den behöver så är ämnesomsättningen bättre. Med en bättre ämnesomsättning skapas inte lika mycket fettreservat och det är lättare att hålla sin vikt.

Uthållighetsträning

Alla vet nog att träning är bra för kroppen och hjälper dig att hålla dig i form. Beroende på vad du vill nå med din kropp krävs olika träningsformer. För dig som vill hålla din vikt efter att ha gått ner är uthållighetsträning perfekt. Att springa, gå eller cykla i intervaller eller i långa tidsperioder bränner kroppens fett och kolhydrater. Det finns kosttillskott som är förbättrar din uthållighet och underlättar den sortens träning.

En sund och balanserad kost

Något av det viktigaste man måste tänka på när man vill hålla sin vikt är kosten. När man gått ner i vikt och nått sin dröm vikt ska man inte längre banta eller gå på diet. Men man måste hålla en balanserad och varierad kost som inte gör att man går upp igen. Särskilt när man tränar är det viktigt att få i sig rätt saker.

Att hålla sig i form handlar om att skapa rutiner i vardagen. Man måste ändra hela sin livsstil för att kunna hålla sin vikt långsiktigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *