Ett träningsbälte kan hjälpa dig att lyfta mer

Ett träningsbälte kan hjälpa dig att lyfta mer

Ett träningsbälte är ett redskap som kan förbättra din prestation i gymmet. Men tyvärr missförstår många syftet med dessa bälten och använder dem därför på fel sätt. Därför kommer vi här kasta lite ljus på deras syften och fördelar innan du springer till fitnessfrank.com och inskaffar ett.

Ditt träningsbälte stödjer dina magmuskler – inte ryggen

Många tror att träningsbälten syftar till att skydda ryggen. Detta är i och för sig sant i viss utsträckning, men du skyddar inte per automatik ryggen genom att träna med ett bälte. I själva verket är bältet snarare framtaget för att stödja dina magmuskler. Det är därför att betrakta som ett andra lager med bålmuskulatur som kan hjälpa dig att skapa ett bra buktryck vid tunga lyft.

Ett träningsbälte gör ditt lyftande mer effektivt. Detta gör att du sannolikt kan lyfta lite mer genom att bära bälte jämfört med utan. Men för att uppnå denna effekt behöver du vara medveten om hur du lyfter med en bra teknik. Så bältet är ingen magisk produkt som plötsligt gör dig starkare och mer förmögen att lyfta tyngre vikter. Du behöver helt enkelt lära dig att använda det på rätt sätt för att maximera den effekt som bältet ger dig.

Låt oss ytterligare belysa när du bör bära bälte under träningen respektive skippa det!

Då bör du inte bära ett träningsbälte

  • Du har högt blodtryck. Om du har högt blodtryck eller något annat sjukdomstillstånd (såsom ett bråck) som kan förvärras av ett rejält buktryck bör du inte använda ett träningsbälte.
  • Du är oförmögen att lyfta med bra teknik. Bältet är inte ett botemedel mot dålig teknik. Om du inte kan lyfta på rätt sätt utan bälte bör du inte försöka kompensera för detta genom att bära ett träningsbälte. Gå istället tillbaka till grunderna och jobba med tekniken!
  • Din kropp kan inte stabiliseras utan bälte. Om du har svårigheter att skapa ett tillräckligt stort buktryck riskerar du att förlita dig alltför mycket på bältet. Ett bälte kan förvisso hjälpa dig att skapa ett bättre tryck i buken, men du bör inte bli så beroende av bältet att du inte alls kan lyfta utan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *