Hemlarm, grannsamverkan och andra sätt att hålla tjuvarna borta

Hemlarm, grannsamverkan och andra sätt att hålla tjuvarna borta

Tidningarna rapporterar inte helt sällan om inbrottsvågor runt om i hela Sverige – kanske främst under sommaren när folk åker på semester. Ingen bil på parkeringen och mörkt i fönstren gör det ganska snabbt uppenbart för en tjuv att det inte är någon hemma. Fler väljer att skaffa hemlarm, vilket ger en bra trygghet men även grannsamverkan och andra metoder har visat sig vara effektivt för att förhindra inbrott och stölder.

Installera hemlarm

Det kanske mest säkra och bästa alternativet för att skrämma bort och förhindra inbrottstjuvar från att ta sig in genom fönster lika väl som dörrar är att installera någon from av hemlarm. Det finns massvis av varianter att välja bland, alltifrån ett enklare som man själva kopplar upp till sin mobiltelefon, till mer avancerade modeller med kamera och direktuppkoppling till larmcentral.

Se över dörrar och fönster

En erfaren inbrottstjuv kan snabbt avgöra vilken väg in som är den lättaste. I något fall kanske det är enklast att krossa en ruta och ta sig in igenom medan det någon annan gång är enklare att dyrka upp ytterdörren.

Förutom ett hemlarm kan det vara en bra åtgärd att se över sina fönster och dörrar, samt tillhörande lås. Ju längre tid det tar att ta sig in desto större är chansen att bli upptäckt, vilket bara det kan få tjuven att ge upp och gå vidare.

Samverka med grannarna

På senare år har inbrottstjuvar blivit mer eftertänksamma och noggranna. Man går inte in hur som helst utan det är inte ovanligt att man rekar i olika områden i flera dagar i förväg. Det kan handla om en sådan liten detalj att en sten läggs på bron, att en sop flyttas eller något annat, som tjuven sedan håller koll på. Ligger stenen kvar framför dörren efter ett par dagar är det troligen ingen hemma och därmed ”fritt fram” att gå in.

 

Här kan man få bra hjälp från sina grannar när man ska åka bort. Dels kan man hålla koll åt varandra och dels kan man till exempel be grannen att tömma brevlådan med jämna mellanrum och kanske i bästa fall kan man parkera bilden på varandras uppfarter vid tillfälle.

Övriga tips:

  • Lämna något framme på gården, till exempel en cykel, det ger indikationer om att någon är hemma
  • Sätt timer på belysningen så att det är ljust inne då och då

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *